kosmetyki naturalne

Jakie substancje w kosmetykach szkodzą Twojemu organizmowi

24 Sie , 2015  

Zasadniczą funkcją kosmetyków jest działanie nam na korzyść. Mają one za zadanie upiększać, poprawiać kondycję poszczególnych partii ciała, odmładzać, ciesząc nas i wzmacniając przy tym naszą pewność siebie. Czy wiesz jednak, że w kosmetykach, po które sięgasz, jest paradoksalnie mnóstwo składników, które mogą Ci szkodzić?

Konserwujący formaldehyd

med.nat.-19082015-01-fiolkiFormaldehyd występuje w kosmetykach jako konserwant i środek bakteriobójczy. Jest silnym alergenem, w związku z czym na wiele osób działa drażniąco na układ oddechowy, skórę i oczy. Powoduje trudne do zwalczenia wypryski i rumień. Ma działanie rakotwórcze i przyspiesza starzenie się skóry. Formalinę znajdziemy w lakierach do paznokci, kosmetykach do pielęgnacji włosów, samoopalaczach, kosmetykach do makijażu. Na paznokcie działa utwardzająco, wpływając negatywnie na ich kondycje: paznokcie łamią się, kruszą, rozdwajają. Substancja ta występuje najczęściej pod nazwami: glutaral, methenamine.

Szkodliwe parabeny

Parabeny pełnią funkcję konserwantów, blokując rozwój pleśni i grzybów. Wykazują właściwości alergizujące, co ujawnia się zwłaszcza po wystawieniu skóry na działanie słońca. Skóra taka może w ekspresowym tempie czerwienić się, pokrywać wypryskami, a wszystkiemu towarzyszy uporczywy świąd. Parabeny wchodzą w skład przede wszystkim balsamów do ciała, mydeł oraz szamponów. Najnowsze badania wskazują, że parabeny negatywnie oddziałują na układ hormonalny człowieka, zwiększają ryzyko pojawienia się raka piersi u kobiet, zaś u ciężarnych niekorzystnie wpływają na rozwój płodu.

Alergizująca lanolina

Lanolina uzyskiwana jest z substancji wydzielanej przez gruczoły łojowe owiec (odkłada się na owczej wełnie) i ma funkcje natłuszczające. Może przy tym silnie uczulać, oddziałując negatywnie na skórę. W skrajnych przypadkach powoduje atopowe zapalenie skóry. Lanolina dzięki swym właściwościom natłuszczającym i emulgującym wchodzi w skład produktów do pielęgnacji włosów, pomadek, dezodorantów, zmywaczy do paznokci, a nade wszystko ­­­– maści i kremów. Podczas obróbki wełny owczej nagminnie stosuje się detergenty, które wnikając do wosku owczego, mogą dodatkowo szkodzić naszej skórze.

Blokująca parafina

Parafina otrzymywana jest w procesie destylacji ropy naftowej. Jej niska cena i dostępność powodują, że jest ona chętnie stosowana przez koncerny kosmetyczne. Parafina wyrównuje niedoskonałości skóry i poprawia jej koloryt, pokrywając ją powłoką dla wody i gazów nie do przebicia. W związku z czym utrudnia skórze oddychanie. Choć parafina sama w sobie nie uczula, zaburza prawidłowe czynności życiowe skóry. Może się to objawiać wypryskami, zmianami trądzikowymi i przyspieszonym starzeniem się skóry. Parafinę znajdziemy w kosmetykach kolorowych, przede wszystkim w podkładach, pudrach i fluidach, a także w kremach do twarzy.

, , , , ,


Comments are closed.